KHMER IMAGE: ពត៌មានទាន់ហេតុការណ៍ !
twitter facebook rss

,

ម្ហូបអាហារ​សំខាន់​សំរាប់​សុខភាព​

ម្ហូបអាហារ ​ដែល​ខ្មែរ​យើង​ប្រើ​សំរាប់​ពេល​បរិភោគ​បាយ​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​សែន​សំបូរ​​បែប​និង ​​គ្រប់​រូបភាព​។​ ក៏​ប៉ុន្ដែ​មិន​ប្រាកដ​ថា​យើង​សុទ្ធតែ​បាន​យល់​ដឹង​អស់​​ពី​ប្រសិទ្ធភាព​​នៃ ​ប្រភេទ​​ម្ហូប អាហារ​​រូប​ត្ថ​ម្ភ​និ​មួយៗ​ឡើយ​។​ ម្ហូបអាហារ​ល្អ​បំផុត​សម្រាប់​សុខភាព​ និង​​ប្រសិទ្ធភាព​របស់​វា​មាន​ដូច​ខាងក្រោមៈ​

១-​ផ្កា​ស្ពៃ​បៃតង​

​មាន​ ប្រសិទ្ធភាព​បង្ការ​ជំងឺមហារីក​ដោះ​ និង​មហារីក​​ពោះវៀនធំ​ ជំងឺ​បេះដូង​ រោគ​សញ្ញា​ ឡើង​ឈាម​ និង​កា​រវិ​វត្ដ​នៃ​រាង​កាយ​​ពី​កំណើត​មួយ​ចំនួន​។​ បណ្ដា​ប្រភេទ​បន្លែ​ប្រភេទ​ Brassica​ ដូច​ជា​ ផ្កា​ ស្ពៃ​បៃតង​ ស្ពៃ​ Brussica​ ជួយ​ឱ្យ​រាង​កាយ​​ជម្រះ​ចោល​នូវ​សារធាតុ​​ផ្សំ​ជា​ cinogenic​ (​ជាតិ​បង្ក​មហារីក​) ​។​ បន្ថែម​លើ​នោះ​មួយ​ចំហៀង​ ផ្កា​ស្ពៃ​បៃតង​អាច​ផ្គត់ផ្គង់​៧៥%​​បរិមាណ​វីតាមីន​ស៊ី​ (Vitamin​ C)​ ដែល​យើង​ត្រូវការ​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​ រួម​ជាមួយ​ជាតិ​បង្ការ​​មហារីក​ Beta​ Carotene​ ផង​។​ ក្រៅពី​នោះ​ផ្កា​ស្ពៃ​បៃតង​ថែម​ទាំង​ជា​ប្រភព​ផ្គត់​​ផ្គង់​ជាតិ​​សរសៃ​ ជាតិ​រ៉ែ​ Potassiun​ និង​​ជាតិ​ Folato​​ ក៏​បរិបូរណ៍​សម្រាប់​​ផ្គត់​ផ្គង់​​រាង​កាយ​ដែរ​។​ គួរតែ​ហូប​ផ្កា​ស្ពៃ​បៃតង​តិច​បំផុត​បី​ដង​ក្នុង​មួយ​សបា្ដហ៍​ បរិភោគ​ស្ពៃ​បៃតង​៤​ដើម​ក្នុង​​មួយ​សបា្ដហ៍​អាច​បន្ថយ​​គ្រោះថ្នាក់​​មហារីក ​​ពោះវៀនធំ​បាន​៥០%​ ។​

២-​ត្រី​និង​គ្រឿង​សមុទ្រ​

​បង្ការ ​ជំងឺ​បេះដូង​ រលាក​សន្លាក់​ និង​ អាកា​រៈ​ធុញទ្រាន់​ (​ចុះ​ខ្សោយ​) ​។​ អាស៊ីត​រងាន់​(Omega)៣​ មាននៅ​ក្នុង​ត្រី​ និង​​គ្រឿង​សមុទ្រ​រក្សា​សុខភាព​របស់​អ្នក​។​ ជាតិ​២​ក្នុង​ចំណោម​អាស៊ីត​​ខាងលើ​នេះ​គឺ​ docosahexaenoicacid(DHA)​ និង​ Cicosa​ pentaenoic​ acid​ (EPA)​ បង្ការ​អាកា​រៈ​​ខ្សោយបេះដូង​ដោយ​វិធី​ស្ថិរភាព​នូវ​សញ្ញា​អគ្គិសនី​ ជួយ​សម្រួល​សង្វា​ក់​បេះដូង​ និង​បង្ការ​អ​កា​រៈ​កកឈាម​ ឬ​ ឈាម​​មិនធម្មតា​។​ ក្រៅពី​នោះ​ Acid​ Omega​ ៣​ ថែម​ទាំង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​​បង្ការ​ជំងឺ​រលាក​ឆ្អឹង ​(​សន្លាក់ឆ្អឹង​)​។​ ទន្ទឹម​នឹង​នោះ​ហូប​ត្រី​ម​សមុទ្រ​មាន​​ប្រសិទ្ធភាព​​បន្ថយ​ការ​ចុះ​ខ្សោយ​ នៃ​សុខភាព​ខាង​ស្មារតី​ (Depression)​។​ ក្នុង​មួយ​សបា្ដហ៍​​គួរតែ​ហូប​​ត្រី​សមុទ្រ​ប្រហែល ​១២​ ounce​ ព្រោះ​​គ្រឿង​សមុទ្រ​​មាន​ប្រយោជន៍​បំផុត​ដល់​សុខភាព​ ។​

៣-​ប៉េង​បោះ​

មាន​ ប្រសិទ្ធភាព​បង្ការ​ជំងឺមហារីក​ ជំងឺ​បេះដូង​ និង​វិរូប​កម្ម​ពី​កំណើត​ មួយ​ចំនួន​ ។​ អាវុធ​អាថ៌​កំបាំង​របស់​ប៉េង​បោះ​គឺ​ជាតិ​ប្រឆាំង​នឹង​អុកស៊ីតកម្ម​ Lycopene​។​ជាតិ ​Lycopene​ រួម​ផ្សំ​នឹង​ជាតិ​​អាហារូបត្ថម្ភ​​រុក្ខជាតិ​មួយ​ចំនួន​​ផ្សេង​ទៀត​ដែល​ មាននៅ​​ក្នុង​ប៉េងប៉ោះ​ (​ជា​ពិសេស​គឺ​ Phytoene​ និង​ betacarotene)​ ការពារ​រាង​កាយ​ ទប់ទល់​នឹង​​បណ្ដា​សមាសភាព​ សារធាតុ​សេរី​ (Free​ radical) ​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់់​ដល់​កោសិកា​ទាំងឡាយ​​ដែល​​បង្ក​ឱ្យ​មាន​ជំងឺ​។​ ប៉េងប៉ោះ​ថែម​​ទាំង​មាន​ផ្ទុក​យ៉ាង​សំបូរ​បែប​នូវ​វីតាមីន ​E​ C​ Potassium​ និង​ folate​។​

​បរិភោគ ​ផ្លែ​ប៉េងប៉ោះ​មួយ​ទម្ងន់​ជា​មធ្យម​២០០​ក្រាម​ ទឹក​ប៉េងប៉ោះ​ ​ស៊ុប​ ឬ​ទឹកជ្រលក់​ប៉េងប៉ោះ​ មួយ​ចាន​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​វា​គឺជា​ប្រភព​ផ្គត់ផ្គង់​ Lycopsene​ គួរ​ជាទី​មោ​ទ​នៈ​។​

៤-​ផល្លានុផល​មាន​ប្រភេទ​ក្រូចពោធិសាត់​ ក្រូចឃ្វិច​

​បង្ការ ​ជំងឺមហារីក ​ជំងឺ​បេះដូង​ និង​បង្ការ​វិរូប​កម្ម​ពី​កំណើត​មួយ​ចំនួន​។​ ផល្លានុផល​ប្រភេទ​ក្រូចឃ្វិច​ មាន​ផ្ទុក​យ៉ាង​សំបូរ​នូវ​វី​​​តា​មីន​C​ ដូច​ជា​ ​ក្រូចពោធិសាត់​ ក្រូចថ្លុង​ ក្រូចឃ្វិច​ ក្រូចឆ្មារ​។​ ទន្ទឹម​នឹង​នោះ​ជាតិ​ pectin​ មាន​ក្នុង​ផល្លានុផល​បន្ថយ​បរិមាណ​ Cholesterol​ LDL​ ក្នុង​ឈាម​ folate ជួយ​បន្ថយ​បរិមាណ​ Hormoncysterine (​សារជាតិ​បង្ក​ជំងឺមហារីក​)​ និង​បន្ថយ​ជាតិ​ទប់ទល់​​អុកស៊ីតកម្ម​មួយ​ចំនួន​​ បង្ការ​គ្រោះថ្នាក់​ទាំង​​ឡាយ​ដោយសារ​​អ៊ុ​ក​ស៊ី​ត​កម្ម​ ការពារ​រាង​កាយ​ឱ្យ​ចៀស​ផុត​ពី​ការ​ស្ទះ​សរសៃឈាម​ បន្ថយ​គ្រោះថ្នាក់​នៃ​ជំងឺស្រឺត​ និង​ខ្សោយបេះដូង​។​ មាន​តែ​ផល្លានុផល​​ប្រភេទ​ក្រូច​ទេ​ ទើប​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ Limonoidos​ ដែល​​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ខ្លាំង​ក្នុង​កិច្ច​បង្ការ​ជំងឺមហារីក​។​ ផ្លែក្រូច​​ពោធិសាត់​​មួយ​ផ្លែ​អាច​ផ្គត់ផ្គង់​គ្រប់​១០០%​ នូវ​វីតាមីន​ C​ ឱ្យ​រាង​កាយ​ក៏​ដូច​ជា​ជួយ​​បំពេញ​នូវ​បរិមាណ​នៃ​ជាតិ​សរសៃ​និង​ folate​។​ ក្រូចថ្លុង​ ស្វាយចន្ទី​ មាន​ផ្ទុក​ប្រហែល​៤​មក្រ​(milligram)​ lycopen​ ហើយ​ស្មើនឹង​ពាក់​​កណ្ដាល​ផ្លែ​ប៉េងប៉ោះ​។​ អាស្រ័យ​ហេតុនេះ​ គេ​គួរតែ​ហូប​ពី​១​ដល់​២​ផ្លែក្រូច​ពោធិសាត់​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​។​

៥-​ស៊ុត​

​រាង​ កាយ​មនុ​ស្សមានភាព​រេច​រិល​ដោយសារ​អាយុកាល​កាន់តែ​ចាស់​។​ ​ស៊ុត​ជា​ម្ហូបអាហារ​មួយ​ក្នុង​ចំណោម​ប្រភេទ​ម្ហូបអាហារ​​ដែល​​សំបូរ​ដោយ​ ជាតិ​អាហារូបត្ថម្ភ​បំផុត​ជាមួយនឹង​បណ្ដា​ប្រភេទ​ Protein​ ចាំបាច់​​១៣​ផ្សេង​ទៀត​។​ ជា​ពិសេស​គឺ​ Choline​ វីតាមីន​ B​ ជាតិ​​រួម​ផ្សំ​ចាំបាច់​មួយ​ប្រភេទ​ដែល​ជួយ​ឱ្យ​​ការ​លូតលាស់​​របស់​ ខួរក្បាល​ ​និង​​រក្សា​ការ​ចង​ចាំ​ ។​ ជាតិ​រ៉ែ​ Selenium​ មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ទប់ទល់​ នឹង​​អុកស៊ីតកម្ម​ ជាតិ​ ribollavin ​និង​វីតាមីន​ B១២​ ជាតិ​អាហារ​រូប​ត្ថ​ម្ភ​ដែល​អ្នក​តមចំណី​ត្រូវការ​ជា​ចាំបាច់​។​ ក្រៅពី​នោះ​ស៊ុត​ថែម​ទាំង​ផ្គត់ផ្គង់​ជាតិ​ទប់ទល់​នឹង​អុកស៊ីតកម្ម​មួយ​ ចំនួន​​ដែល​មាន​ប្រសិទ្ធ​ភាព​បំផុត​ដូច​ជា ​Lutein ​និង ​zeaxanthin​ ជាតិ​ carotenoidos​ (​ Vitamin​ A​ )​ ។​ ជាតិ​ក្រហម​នៃ​ស៊ុត​បង្ការ​គ្រោះថ្នាក់​​ដោយសារ​​​កាំរស្មី​ពណ៌​ស្វាយ​។​ ក្នុង​មួយ​សបា្ដហ៍​គួរ​ហូប​ស៊ុត​៤​គ្រាប់​បើសិនជា​បរិមាណ​ Choletsterol​ នៅ​កំរិត​ធម្មតា​ និង​​តិច​ជាង​៣​គ្រាប់​ បើ​ Choloesterol​ ខ្ពស់​ជាង​ធម្មតា​។​

ដូច្នេះ ​របប​ទទួលទាន​សម​ស្រប​នឹង​ផ្ដល់​អាហារូបត្ថម្ភ​គ្រប់គ្រាន់​គឺជា​​​មូលដ្ឋាន ​ដ៏​រឹង​មាំ​ជួយ​ឱ្យ​រាង​កាយ​មាំមួន​ និង​លូតលាស់​ល្អ​ ៕


ពត៌មានទាន់ហេតុការណ៍

ADVERTISEMENT

โฆษณาของบล็อก

khmer Image and Video

ឃោសនា-ខ្មែរអីមេគ